SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

witaminy dla kobiet

  • Jeśli liczymy na trwałe, konkretne i zachowujące estetykę sylwetki zmiany to nie warto się spieszyć. Istnieją jednak powody, dla których niektóre osoby chcą schudnąć jak najszybciej. Testowanych metod odchudzania jest wiele i na niektórych działają, a na innych nie. Nie da się zatem podać jednego złotego środka dla wszystkich. Co więcej, każdy, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7348 Data: 2021-12-09 17:50:05
  • [...] ilość żelaza. Warto pamiętać, że spożywanie produktów z witaminą c zwiększa wchłanianie żelaza. Sprawdź: Żelazo hemowe i niehemowe - wchłanianie i właściwości Niedobór witaminy B12 Niedobór witaminy B12 również może prowadzić do anemii. Tak samo, jak żelazo, jest ona bardzo ważnym składnikiem odżywczym w diecie każdego człowieka i jest [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1048 Data: 2022-08-10 07:54:36
  • [...] zwalczającej PMS są witamina D, a także B1, B2 oraz B6 i kwas foliowy. Witamina D stanowi element układu hormonalnego i bierze udział w regulacji jego aktywności, natomiast witaminy z grupy B biorą udział w syntetyzowaniu związków niezbędnych do uzyskania dobrego samopoczucia, np. neuroprzekaźniki w układzie nerwowym czy czerwone krwinki w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 863 Data: 2022-11-13 07:25:39
  • [...] Wysokiej jakości źródło białka. Zawiera selen (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy). Jajka od kur wolnowybiegowych Pełnowartościowe źródło białka. Jajka dostarczają witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwasu pantotenowego. Żółtko bogate jest również w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5710 Data: 2018-10-20 11:16:48
  • [...] dietę oraz szeroko pojęty styl życia, a także czynniki genetyczne. W kontekście sposobu odżywiania duże znaczenie ma m.in. podaż związków o działaniu antyoksydacyjnym, np. witaminy C. Obniżanie poziomu cholesterolu Podaż witaminy C może być jednym z aspektów, o który warto zadbać w kontekście redukcji ryzyka hipercholesterolemii i chorób [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6439 Data: 2021-02-18 16:17:49
  • 5 warzyw, które warto dołączyć do diety

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] jest dodatkowo to, że węglowodany w niej zawarte pochodzą z błonnika, czyli po jej zjedzeniu czujemy większą sytość. Kapusta włoska jest również bogata w różnego rodzaju witaminy oraz minerały. Z witamin znajdziemy w niej: witaminę C, A, K i B6, natomiast z minerałów: magnez, miedź i wapń. Szpinak Warzywo to od dawien dawna uważane jest za [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4724 Data: 2017-06-14 08:24:33
  • [...] potrzeby stosowania diet oczyszczających, ponieważ jest to podstawa do prawidłowego działania organizmu. Dieta uwzględniająca małą ilość produktów przetworzonych, bogata w witaminy i minerały, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz uzupełnienie diety suplementacją składników, które ciężko dostarczyć z pożywieniem, jest najlepszym rozwiązaniem. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 8486 Data: 2017-06-15 10:04:23
  • Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6959 Data: 2019-10-19 19:01:01
  • Kobiety przywiązują dużą wagę do swojego wyglądu, w tym także do włosów. Jest to dla nich bolesne, gdy zauważają, że ich włosy zaczynają się przerzedzać i wypadać. Co ciekawe, pomimo że w samych Stanach Zjednoczonych problem utraty włosów dotyczy 21 milionów kobiet, to wciąż jest on postrzegany jako problem mężczyzn. Wypadanie włosów to nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1273 Data: 2022-01-14 07:28:19
  • [...] często pojawia się w preparatach regulujących stan odżywienia, jest połączenie witamin D3 oraz K2. Na co pomaga witamina D? Stosowanie suplementów diety z grupy źródeł witaminy D pomaga na wiele schorzeń wynikających z niedoborów tego związku. Spektrum potencjalnych schorzeń jest tutaj bardzo szerokie, gdyż swoją aktywność witamina ta [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1145 Data: 2022-08-27 18:55:55
  • Jaką kaszę najlepiej wybrać? Jaka kasza jest najzdrowsza

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4418 Data: 2018-04-03 10:32:44
  • [...] tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom odżywienia organizmu witaminą K. Rola witaminy K w krzepnięciu krwi Witamina K pełni liczne funkcje koenzymatyczne, wpływając m.in. na hemostazę, czyli równowagę w procesach związanych z prawidłowym tworzeniem [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2481 Data: 2021-12-07 09:30:22
  • Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1210 Data: 2021-05-07 14:14:39
  • Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 943 Data: 2022-08-09 18:57:37
  • Długowieczność i wszystkie skarby soi

    Artykuł
    Diety i odżywianie

    [...] jednocześnie przed osteoporozą, czyli utratą masy kostnej. Natomiast fermentowane produkty sojowe, takie jak natto i tempeh (szczególnie natto), zawierają rekordowe ilości witaminy K2 – ponad 1000 mcg na 100 g. Spośród produktów zwierzęcych dorównują im jedynie sery pleśniowe, zawierające do 900 mcg witaminy K2 na 100 g produktu. Spermidyna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 899 Data: 2021-12-31 10:03:29
  • Serca, żołądki i wątróbka - czy podroby są zdrowe? 

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] organizm szybko i efektywnie wykorzystywane. Profil aminokwasowy jest zbliżony do tego, który obserwuje się w mięsach, a dodatkowo w podrobach spotkać można solidne dawki witaminy A, witamin B12 i B2, a także żelaza i cynku. Co więcej, w podrobach znajdują się cenne związki aktywne biologicznie, takie jak koenzym Q10, czy fosfatydyloseryna [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1313 Data: 2022-05-31 17:36:32
  • Czy wapń wpływa na przyswajanie żelaza?

    Artykuł
    Fitwoman (uroda)

    [...] kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Żelazo może być istotne dla kobiet, które tracą większe ilości krwi w trakcie cyklu miesiączkowego. Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 978 Data: 2021-11-05 14:43:19
  • [...] stanu zapalnego u sportowca, umiarkowane dawki witamin A,C, E sprzyjają redukcji stanu zapalnego, ale nadmiar hamuje adaptacje do wysiłku. Więc, jeżeli już suplementujesz witaminy, rób to z głową, nie porywaj się bez przygotowania na wielogodzinne marsze, biegi czy intensywne sesje crossfit. Może to spowodować uszkodzenie mięśni, a nawet [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4024 Data: 2018-08-01 14:38:13
  • Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7644 Data: 2019-10-22 09:33:00
  • Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1087 Data: 2024-04-01 08:58:22