Jeśli liczymy na trwałe, konkretne i zachowujące estetykę sylwetki zmiany to nie warto się spieszyć. Istnieją jednak powody, dla których niektóre osoby chcą schudnąć jak najszybciej. Testowanych metod odchudzania jest wiele i na niektórych działają, a na innych nie. Nie da się zatem podać jednego złotego środka dla wszystkich. Co więcej, każdy, [...]
[...] ilość żelaza. Warto pamiętać, że spożywanie produktów z witaminą c zwiększa wchłanianie żelaza. Sprawdź: Żelazo hemowe i niehemowe - wchłanianie i właściwości Niedobór witaminy B12 Niedobór witaminy B12 również może prowadzić do anemii. Tak samo, jak żelazo, jest ona bardzo ważnym składnikiem odżywczym w diecie każdego człowieka i jest [...]
[...] zwalczającej PMS są witamina D, a także B1, B2 oraz B6 i kwas foliowy. Witamina D stanowi element układu hormonalnego i bierze udział w regulacji jego aktywności, natomiast witaminy z grupy B biorą udział w syntetyzowaniu związków niezbędnych do uzyskania dobrego samopoczucia, np. neuroprzekaźniki w układzie nerwowym czy czerwone krwinki w [...]
[...] Wysokiej jakości źródło białka. Zawiera selen (pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy). Jajka od kur wolnowybiegowych Pełnowartościowe źródło białka. Jajka dostarczają witaminy A, E, D oraz K i B2, B12 oraz kwasu pantotenowego. Żółtko bogate jest również w beta-karoten oraz luteinę. Luteina chroni nasze oczy przed szkodliwym promieniowaniem [...]
[...] dietę oraz szeroko pojęty styl życia, a także czynniki genetyczne. W kontekście sposobu odżywiania duże znaczenie ma m.in. podaż związków o działaniu antyoksydacyjnym, np. witaminy C. Obniżanie poziomu cholesterolu Podaż witaminy C może być jednym z aspektów, o który warto zadbać w kontekście redukcji ryzyka hipercholesterolemii i chorób [...]
[...] jest dodatkowo to, że węglowodany w niej zawarte pochodzą z błonnika, czyli po jej zjedzeniu czujemy większą sytość. Kapusta włoska jest również bogata w różnego rodzaju witaminy oraz minerały. Z witamin znajdziemy w niej: witaminę C, A, K i B6, natomiast z minerałów: magnez, miedź i wapń. Szpinak Warzywo to od dawien dawna uważane jest za [...]
[...] potrzeby stosowania diet oczyszczających, ponieważ jest to podstawa do prawidłowego działania organizmu. Dieta uwzględniająca małą ilość produktów przetworzonych, bogata w witaminy i minerały, odpowiednie nawodnienie organizmu oraz uzupełnienie diety suplementacją składników, które ciężko dostarczyć z pożywieniem, jest najlepszym rozwiązaniem. [...]
Bóle głowy często kojarzą się ze spożyciem zbyt dużej ilości alkoholu. Nie zawsze są jednak związane ze skutkami imprezy. Zawsze są natomiast nieprzyjemne. Szacuje się, że około połowa dorosłych osób na całym świecie odczuwała przynajmniej raz ból głowy w ciągu ostatniego roku, a 30% osób uważa, że cierpiała na migrenę. Przetworzone mięso Badania [...]
Kobiety przywiązują dużą wagę do swojego wyglądu, w tym także do włosów. Jest to dla nich bolesne, gdy zauważają, że ich włosy zaczynają się przerzedzać i wypadać. Co ciekawe, pomimo że w samych Stanach Zjednoczonych problem utraty włosów dotyczy 21 milionów kobiet, to wciąż jest on postrzegany jako problem mężczyzn. Wypadanie włosów to nie [...]
[...] często pojawia się w preparatach regulujących stan odżywienia, jest połączenie witamin D3 oraz K2. Na co pomaga witamina D? Stosowanie suplementów diety z grupy źródeł witaminy D pomaga na wiele schorzeń wynikających z niedoborów tego związku. Spektrum potencjalnych schorzeń jest tutaj bardzo szerokie, gdyż swoją aktywność witamina ta [...]
Zbilansowana i urozmaicona dieta to podstawa. Nie dostarczymy odpowiednich składników, jeśli ciągle będziemy jeść to samo. Nawet jeśli będą to produkty odżywcze to może się okazać, że nie zawierają wszystkich witamin mikroelementów, które my potrzebujemy do prawidłowego funkcjonowania. Warto więc do obiadów dodać nie tylko ziemniaki, ryż czy [...]
[...] tkanek i krwawienia. Istnieje wiele czynników wpływających na skuteczność koagulacji (krzepnięcia), a jednym z nich jest poziom odżywienia organizmu witaminą K. Rola witaminy K w krzepnięciu krwi Witamina K pełni liczne funkcje koenzymatyczne, wpływając m.in. na hemostazę, czyli równowagę w procesach związanych z prawidłowym tworzeniem [...]
Za jędrność naszej skóry odpowiadają przede wszystkim budujące ją, sprężyste białka – kolagen i elastyna. W efekcie pełnionych przez siebie funkcji życiowych białka te ulegają degradacji, więc muszą być uzupełniane na bieżąco przez nowe. Produkcją kolagenu i elastyny zajmują się komórki tkanki łącznej, tworzącej skórę właściwą, nazywane [...]
Choroba zwyrodnieniowa stawów powiązana jest z wieloma czynnikami ryzyka. Głównie pod uwagę bierze się takie elementy jak wiek, płeć i geny. Istnieją również czynniki, które zależą wyłącznie od nas samych, są to m.in. masa ciała i wykonywany zawód. Najczęściej zwyrodnieniom ulegają stawy kolanowe i właśnie w tym artykule skupimy się na wpływie [...]
[...] jednocześnie przed osteoporozą, czyli utratą masy kostnej. Natomiast fermentowane produkty sojowe, takie jak natto i tempeh (szczególnie natto), zawierają rekordowe ilości witaminy K2 – ponad 1000 mcg na 100 g. Spośród produktów zwierzęcych dorównują im jedynie sery pleśniowe, zawierające do 900 mcg witaminy K2 na 100 g produktu. Spermidyna [...]
[...] organizm szybko i efektywnie wykorzystywane. Profil aminokwasowy jest zbliżony do tego, który obserwuje się w mięsach, a dodatkowo w podrobach spotkać można solidne dawki witaminy A, witamin B12 i B2, a także żelaza i cynku. Co więcej, w podrobach znajdują się cenne związki aktywne biologicznie, takie jak koenzym Q10, czy fosfatydyloseryna [...]
[...] kości i zębów, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi i jest odpowiedzialny za prawidłowe funkcjonowanie nerwów i mięśni. Jest również niezbędny do przyswajania witaminy B w diecie. Żelazo może być istotne dla kobiet, które tracą większe ilości krwi w trakcie cyklu miesiączkowego. Żelazo pełni istotną funkcję, jeśli chodzi o [...]
[...] stanu zapalnego u sportowca, umiarkowane dawki witamin A,C, E sprzyjają redukcji stanu zapalnego, ale nadmiar hamuje adaptacje do wysiłku. Więc, jeżeli już suplementujesz witaminy, rób to z głową, nie porywaj się bez przygotowania na wielogodzinne marsze, biegi czy intensywne sesje crossfit. Może to spowodować uszkodzenie mięśni, a nawet [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
Opisane zagadnienie wraca co kilka lat, jedni ludzie straszą jajkami ze względu na zawarty w nich cholesterol, inni przekonują, że tego rodzaju produkty nie mają żadnego negatywnego wpływu na zdrowie. Często jestem pytany o tego typu kwestie. Uważam, że każdy powinien podejmować decyzje samodzielnie, ale bazując na danych naukowych, a nie na [...]